Ja sitten vielä sanotaan, etteivät käsityöt muka olisi jännittäviä! :D

Kävin tiistaina Seinäjoella, kuten aiemmin kerroinkin, ja kahmin mukaan Fritidsgarnia Taito EP:n myymälästä. Myyjän kanssa pohdimme määriä - heillä oli jokin ohje, jossa lankaa kului lapasiin 150 g, mutta kyseisessä ohjeessa lapanen neulottiin tasona ainaoikein-neuleena. Laskimme siis, että "normaalisti" neulottuun lapaseen riittäisi 100 g.

Niin ostin itselleni vyyhdin roosaa ja pukinkonttiin valkoista, harmaata ja sinistä.

En ole ikimaailmassa huovuttanut neulomuksia, joten aloitin omista lapasistani. Ohjeen otin Huopasen vyötteestä, kun en omasta päästä olisi osannut arvioida kuinka isona lapanen pitää neuloa. Siinä kyllä sanottiin, että naisen lapaseen kuluu 150 g, mutta arvelin että eihän siihen toki niin pajon... ja kun teen eri langastakin...

Ensimmäinen lapanen valmistui peukkua vaille ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä. Sillä oli pituutta 40 cm. Se on tässä:

Lapaaset003.jpg

Peukkua ei siis vielä ole. Eikä tullut. Lanka nimittäin loppui, kun toinen lapanen oli peukkumerkissä asti. Eli harmaa ja sininen lanka eivät myöskään riittäisi naisen ja miehen lapasiin.

Mutta eipä hätää, ajattelin. Projektipäällikkö oli Seinäjoella käymässä ja tulisi sieltä minun luokseni. Laitoin tekstiviestillä nöyrän pyynnön, josko hän voisi käydä Kaarakan talossa ja tuoda tämän ja tämän ja tämän numeroista lankaa. Kyllä, mielellään hän tuo, katselee samalla itsekin sieltä jotakin.

Projektipäällikkö saapui - mukanaan harmaata ja sinistä lankaa. Roosaa ei ollut enää ollut, ja tilauspäivä olisi 10. päivä!

Pettymys. Minä kun olin ajatellut saavani lapaseni mukaan valmiina torstaina, kun Seinäjoen messujen jälkeen ajan Samin luo. Samilla ei ole omaa pyykkikonetta, niin että huovutus ei onnistuisi siellä, eikä muutenkaan, jos kerran lankaa saisi vasta viikon päästä.

Valkoista lankaa olisi kyllä ollut ylenmäärin, sillä siitä tuleviin vauvantumppuihin ei 100 grammaa kuluisi. Minä en kuitenkaan tahtonut roosa-valkoisia lapasia. Tahdoin roosat.

Mutta eipä hätä ole tämän näköinen! Totesin olleeni hupsu kun neuloin naisen koolla, sillä yleensähän kaikki käsineet olivat minulle isoja. Tekisin itselleni lapsen lapaset, Huopasen ohjeella siihen menisi vain 100 g.

Purin siis 1,5 lapasta ja aloin neuloa lasten kokoa. Ensimmäisen valmistuttua niskavillat alkoivat nousta pystyyn. Pitäisikö tuosta jäljellä olevasta lankamäärästä muka riittää vielä toiseen lapaseen ja peukkuihin??

Päästyäni toisessa lapasessa peukalon yläpuolelle totesin, että ei riitä, ei ikimaailmassa. Aloin mittailla lapasta pikku kätöseeni. Hämärä muistikuva nousi jostakin, että olisin lukenut Fritidsgarnin kutistuvan noin 40 % huovutettaessa. Vaikka kutistuisi puoleen, niin mielestäni lapanen oli iso.

Niin neuloin lapasen nro 2 ohjetta lyhyemmäksi. Lisäksi purin lapasen nro 1 kärjestä monta senttiä ja neuloin sen uudelleen.

Vieläkin hirvitti, riittääkö lanka. Harmitti, että olin merkinnyt peukkujen kohdat ohjeen mukaiselle korkeudelle (mielestäni liian ylös), niitä ei voinut enää siirtää purkamatta taas molempia lapasia melkein alkuun. Tein siis jotakin, mitä en ole aiemmin tehnyt: purin lapasen suulta sentin pari ja virkkasin suun sitten ketjusilmukoilla taas ehjäksi!

Niin valmistuivat lapaset yhden aikaan toissa yönä. Peukut tein vähän liian isot, huomasin siinä vaiheessa lukeneeni ohjetta huonosti, mutta sain kuitenkin ne valmiiksi. Lankaa jäi yli noin 30 cm. Siis lapsen lapasta pienemmistä lapasista. Älkää uskoko ohjeiden lankamääriin!!

Tässä valmiit lapaset ennen huovutusta:

Lapaaset006.jpg

Harmittaa kun näiden pituutta en mitannut. Puhelimesta päätellen kuitenkin ehkä 30-senttiset.

Kömmin lopulta nukkumaan. Aamulla kello herättämään, että ehtisin käyttää pesukoneen (no ei nyt ihan pelkästään näiden takia, kyllä mulla oli muutakin valmistautumista :). Parit farkut ja lapaset koneeseen. Kyllä jännitti. Mitä jos tuleekin nuken lapaset? No, sitten menevät joululahjaksi jollekin pikkulapselle...

Edit: kommenteissa kyseltiin, miten käytännössä laitoin lapaset koneeseen. Ohjeessa käskettiin panna pakaste- tms. muovipussi peukkuun ja lapasosaan, ettei tumppu huovu kiinni. Niin tein, mieleenikään ei tullut että pussit olisi pitänyt "teljetä" sisään hakaneuloilla (vrt. Kangaskasan kokemus!) ja tottahan ne olivat lähteneet lapasista pois koneen pyörityksessä. En tiedä sitten mikä pelasti, etteivät lapaset huopuneet kiinni pussien häivyttyä... Olisivatko ehtineet jo sitä ennen huopua tarpeeksi?

Tuskin uskalsin konetta avata, mutta yllätys olikin iloinen. Lapaset olivat erinomaisen hyvät! Jos olisin ymmärtänyt, olisin alunperin voinut nipistää vähän leveydestä - sitä on hiukan liikaakin, kun taas pituutta kaipaisin puolesta sentistä senttiin lisää, nyt sormenpäät koskettavat lapasen päätä, enkä saanut pituutta tulemaan lisää ahkerasta venyttelystä huolimatta. Ei kuitenkaan estä käyttöä mitenkään. Opin ainakin sen, että Fritidsgarn-neule kutistuu enemmän pituus- kuin leveyssuunnassa.

testikuvia2006_1102001.jpg

Se vain vähän harmittaa, että molempiin lapasiin oli tullut pikkuinen sininen tahra (näkyy vasemman lapasen "rannetaitteen" kohdalla). Toiset mukana menneet farkut olen ostanut kirpputorilta ja pessyt itsekin kymmenkunta kertaa, toiset ostin keväällä uutena mutta pesty nekin jo on. Ilmeisesti niistä oli kuitenkin lähtenyt vielä vähän väriä.

Onneksi molemmat tahrat tulivat huomaamattomiin paikkoihin, eikä kyse ollut lahjalapasista vaan omaan käyttöön tulevista - nimenomaan käyttöön, kohta ne ovat likaiset joka tapauksessa kun availen rapaista autonovea jne.

Eli ensimmäinen huovutuskokemus päättyi lopulta onnellisesti. Ja opin paljon. Toivon mukaan lahjalapasten kanssa ei tarvitse takuta näin, niihin ainakin on kylliksi lankaa.